Ako správne postupovať pri liečbe alergie?

Ako správne postupovať pri liečbe alergie?

Poznáte to aj vy a každoročne sa to opakuje? Nepríjemné príznaky ako tečúci nos, kýchanie a slziace oči? Prečítajte si postup ako sa alergických príznakov najrýchlejšie zbavíte.

Viac o alergii a jej príznakoch si prečítajte tu.

Ak sa príznaky alergie prejavujú miernym spôsobom vieme ich zvládnuť pomocou voľnopredajných liekov z lekárne.

Diagnostika a liečba alergie

Pri závažných ťažkostiach je nutné navštíviť odborníka (imunoalergológa), ktorý vykoná potrebné testy a zistí, aký druh alergénu spôsobuje pacientovi problémy. Primárne sa na diagnostiku alergie využívajú kožné testy (tzv. prick testy) a krvný rozbor – ak je potrebné tak aj iné vyšetrenia.

Po podrobnom rozbore stavu určí lekár vhodnú liečbu, ktorú je potrebné dodržiavať dlhodobo a pravdepodobne aj v pokojovej fáze, pretože len tak môže byť efektívna.

V určitých prípadoch môže lekár naordinovať aj alergénovú imunoterapiu, ktorá sa podáva vo forme kvapiek, tabliet alebo injekcií. Táto liečba spočíva v kontrolovanom podávaní alergénu počas niekoľkých rokov, výsledkom čoho je lepšia tolerancia organizmu na daný alergén.

Akútnu alergickú reakciu nazývame anafylaxia (anafylaktická reakcia), čo je život ohrozujúca situácia (pri potravinách, liekoch, po bodnutí hmyzom). Vtedy je dôležité okamžite konať. Obvykle takýto pacient má po ruke „pohotovostný balíček“. Anafylaktický balíček obvykle pozostáva z adrenalínového pera, ktoré je jeho najdôležitejšou súčasťou, ďalej kortikoidných tabliet a antihistaminík. V prípade astmatika aj inhalačný prípravok.

Ako postupovať pri samoliečbe alergickej nádchy?

Prvým krokom by mala byť vždy snaha vyhnúť sa danému alergénu, alebo aspoň minimalizovať kontakt. Nie vždy je to však možné. Zvlášť v sezóne dbajte na zvýšenú nosovú hygienu, vďaka ktorej mechanicky odstránite alergény. Pomáha konvičkovanie a výplachy nosa s roztokmi s morskou soľou.

Ak nie je prevencia účinná a príznaky (symptómy) pretrvávajú, prichádza na rad symptomatická liečba.

Nosové spreje

Pokiaľ sa u vás alergická nádcha prejavuje najmä výtokom z nosa či plným nosom, siahnuť môžete po nosových sprejoch. Na liečbu alergie sa využívajú antihistaminiká na lokálnu aplikáciu (napr. azelastín) alebo steroidné nosové spreje, ktoré majú protizápalové účinky. (Liečivá flutikazónpropionát alebo mometazónfuroát).

Nástup účinku steroidných sprejov však trvá dlhšie, aj niekoľko dní, a preto sa dá v prípade akútnej potreby siahnuť aj po sprejoch na bežnú nádchu, tzv. dekongestantoch, ktoré okamžite uvoľnia upchatý nos a zmiernia opuch nosovej sliznice. Neužívajte ich však dlhodobo, aby ste si nevypestovali možnú závislosť (rhinitis medicamenthosa).

Očné kvapky

Pri očných prejavoch alergie (slzenie, svrbenie) zas poslúžia očné kvapky – aj tu však platí, že je nutné rozlišovať, o aký druh produktu ide a nesiahať po prvých kvapkách, ktoré sa v domácnosti nachádzajú. Ak sa obrátite na lekárnika, odporučiť vám môže napríklad voľnopredajné kvapky s liečivom levokabastín.

Lieky na alergickú nádchu

Okrem sprejov, kvapiek či mastí sa na symptomatickú liečbu alergie využívajú tabletky. Najčastejšie sa využívajú antihistaminiká, ktoré zmiernia celkové prejavy alergie. Antihistaminiká patria celkovo k najpredpisovanejším liekom, no niektoré sú dostupné aj bez lekárskeho predpisu. Ktoré si vybrať?

Odporúča sa siahnuť po moderných antihistaminikách, ktoré na rozdiel od svojich predchodcov nespôsobujú ospalosť.

Moderné alebo staromódne? Zistite ako sa antihistaminiká rozdeľujú v tomto článku

Alergia bez ospalosti

K moderným antihistaminikám patrí aj voľnopredajný liek Dasseltino, ktorý je efektívnou pomocou pri bežných príznakoch alergie. Zmierňuje príznaky spojené s alergickou rinitídou, ktorá sa prejavuje kýchaním, výtokom z nosa, svrbením v nose,svrbením podnebia či červenaním, slzenímalebosvrbením očí. Dasseltino sa tiež používa na zmiernenie kožných prejavov alergie (napr. žihľavka).

Jeho najväčšia výhoda spočíva v 24-hodinovom účinku bez sedácie (ospalosti). Okrem toho sa môže užívať s jedlom či bez jedla a nespôsobuje liekové interakcie.

Liek je vhodný pre dospelých a deti od 12 rokov a môžete po ňom siahnuť pri občasných príznakoch alergie alebo ideálne ešte predtým, než prídete do styku s alergénom. 

Ak sa príznaky nezlepšia ani po týždňovej liečbe navštívte lekára. Aj v prípade ak je vaša alergia dlhotrvajúca, absolvujte vyšetrenie u lekára, ktorý stanoví správnu liečbu a predpíše najvhodnejšie lieky na recept.

Dasseltino

Efektívnu úľavu od alergie poskytne liek Dasseltino.
Jedna tableta denne pre aktívne dni a pokojné noci bez nepríjemných príznakov.

Kúpiť

Zdroje:

Bousquet J, Zuberbier T, Canonica GW, Fokkens WJ, Gopalan G, Shekar T. Randomized controlled trial of desloratadine for persistent allergic rhinitis: correlations between symptom improvement and quality of life. Allergy Asthma Proc. 2013;34:274–282.
Brożek, Jan L., et al. „Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA) guidelines—2016 revision.“ Journal of Allergy and Clinical Immunology 140.4 (2017): 950-958. Online: https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(17)30919-3/fulltext
Dávila I, Domínguez‐Ortega J, Navarro‐Pulido A et al. Consensus document on dog and cat allergy. Allergy, 2018; 73 (6): 1206–1222. Online: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/all.13391
European Academy of Allergy and Clinical Immunology. Global atlas of allergy. Published by the European Academy of Allergy and Clinical Immunology 2019. [2020 Dec 7]. Online: https://www.eaaci.org/images/Atlas/Global_Atlas_IV_v1.pdf
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hay-fever/symptoms-causes/syc-20373039
https://www.healthline.com/health/hay-fever-symptoms#triggers
https://www.webmd.com/allergies/features/indoor-allergies-triggers
https://www.youtube.com/watch?v=oJrnh2ybffU
http://www.tvojlekarnik.sk/liecba/alergia/alergicke-ochorenia/liecba-alergie/

Pred použitím si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľov alebo sa poraďte s lekárom či lekárnikom. Dasseltino je liek na vnútorné použitie. Dasseltino obsahuje dezloratadín.

Všetky práva vyhradené. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto