Alergická (senná) nádcha – čo ju spôsobuje a ako sa prejavuje

Alergická (senná) nádcha – čo ju spôsobuje a ako sa prejavuje

Vedeli ste, že sennú nádchu nespôsobuje seno ale peľ, roztoče, plesne, huby či zvieratá? Alergénov môže byť niekoľko, no výsledok je podobný – nepríjemná alergická reakcia, ktorá dokáže ovplyvniť výkon v práci či škole. Prečítajte si viac o tom, čo je to senná nádcha, aké má prejavy a ako sa lieči.

Senná nádcha je ľudový názov pre alergickú nádchu alebo alergickú rinitídu. Nejde však o konkrétnu alergiu, ale o súbor príznakov, ktoré spôsobujú určité alergény.

Čo spôsobuje sennú nádchu?

Základným charakteristickým znakom alergénov je to, že telo alergika na ne reaguje prehnane a chce sa ich zbaviť. Práve preto kýchame, tečie nám z nosa či kašleme.

Na základe odporúčaní smerníc pre liečbu alergickej rinitídy ARIA 2016 delíme alergickú reakciu:

  • podľa trvania príznakov na intermitentnú (prerušovanú) a perzistujúcu (pretrvávajúcu),
  • podľa času a typu vystavenia alergénom na sezónnu alebo celoročnú.

Alergia na peľ

Peľ patrí k najčastejším príčinám vzniku alergických reakcií. Alergickú sezónu odštartujú koncom zimy pele stromov jelše a liesky. Pele brezy potrápia alergikov najmä začiatkom jari, zatiaľ čo pele z tráv zas koncom jari a počas leta. Od toho obdobia až do jesene zas majú hlavné slovo buriny (napríklad palina).

Alergia na roztoče, huby, plesne

Pokiaľ mávate príznaky alergie celoročne, vaše telo zrejme reaguje na vnútorné alergény, ku ktorým patrí prach, roztoče, plesne či huby. V bytovom prachu sú najčastejším alergénom roztoče (nie sme alergickí na ne, ale ich výlučky), no zbaviť sa ich úplne je priam nemožné. V jednom byte totiž žijú desiatky miliónov roztočov.

Alergia na zvieratá (psy, mačky, ale aj hlodavce)

Pri tomto type alergie je človek alergický na konkrétny alergén, ktorý zviera vylučuje. Či už sú to lupiny zo srsti, alergény v slinách, kožnom maze, ale aj moči. Domáci miláčikovia však nosia v srsti aj množstvo prachu alebo peľov a človek môže byť alergický práve na tie, vtedy nejde o alergiu na zvieratá.

Pred kúpou / adopciou psa alebo mačky je preto vhodné absolvovať pre istotu testy u alergológa a spoliehať by ste sa nemali ani na krátkosrsté plemená, pretože tie produkujú rovnaké množstvo alergénov.

Ak sa vám predsa len potvrdí alergia na zvieratá a máte ich (alebo plánujete mať) doma, existuje niekoľko odporúčaní. Pravidelne ich umývajte, držte mimo spálne, používajte filtre na čistenie vzduchu a pravidelne používajte aj vysokoúčinné vysávače.

Alergie na zvířata (psy, kočky, ale i hlodavce)

Príznaky sennej nádchy

Človek na sebe pri sennej nádche môže spozorovať jeden alebo kombináciu týchto symptómov:

  • výtok z nosa, svrbenie v nose, upchatý nos,
  • kýchanie, kašeľ, svrbenie podnebia,
  • začervenanie, svrbenie, slzenie či opuch očí,
  • žihľavka, ekzém, svrbenie kože,
  • únava, celková slabosť.

Liečba sennej nádchy

Ak už pacient pozná alergén/y, ktoré mu spôsobujú problémy, mal by sa im vyhnúť. Nie vždy je to samozrejme možné, a preto prichádzajú na rad lieky, ktoré potlačia nepríjemné prejavy alergie. Na trhu je aj niekoľko voľnopredajných liekov, ktoré sú vhodné na krátkodobú samoliečbu. Príkladom je liek Dasseltino, ktorý rýchlo a efektívne uľaví od nepríjemných príznakov sennej nádchy (zápal nosových priechodov) a kožných prejavov alergie (žihľavka). Dasseltino navyše patrí k antihistaminikám novej generácie – to znamená, že ako vedľajší účinok nespôsobuje ospalosť a jeho efekt trvá až 24 hodín.

Podrobne sa dočítate o liečbe sennej nádchy tu.

Dasseltino

Efektívnu úľavu od alergie poskytne liek Dasseltino.
Jedna tableta denne pre aktívne dni a pokojné noci bez nepríjemných príznakov.

Kúpiť

Zdroje:

Bousquet J, Zuberbier T, Canonica GW, Fokkens WJ, Gopalan G, Shekar T. Randomized controlled trial of desloratadine for persistent allergic rhinitis: correlations between symptom improvement and quality of life. Allergy Asthma Proc. 2013;34:274–282.
Brożek, Jan L., et al. „Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA) guidelines—2016 revision.“ Journal of Allergy and Clinical Immunology 140.4 (2017): 950-958. Online: https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(17)30919-3/fulltext
Dávila I, Domínguez‐Ortega J, Navarro‐Pulido A et al. Consensus document on dog and cat allergy. Allergy, 2018; 73 (6): 1206–1222. Online: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/all.13391
European Academy of Allergy and Clinical Immunology. Global atlas of allergy. Published by the European Academy of Allergy and Clinical Immunology 2019. [2020 Dec 7]. Online: https://www.eaaci.org/images/Atlas/Global_Atlas_IV_v1.pdf
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hay-fever/symptoms-causes/syc-20373039
https://www.healthline.com/health/hay-fever-symptoms#triggers
https://www.webmd.com/allergies/features/indoor-allergies-triggers
https://www.youtube.com/watch?v=oJrnh2ybffU
http://www.tvojlekarnik.sk/liecba/alergia/alergicke-ochorenia/liecba-alergie/

Pred použitím si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľov alebo sa poraďte s lekárom či lekárnikom. Dasseltino je liek na vnútorné použitie. Dasseltino obsahuje dezloratadín.

Všetky práva vyhradené. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto