Alergia – čo sa deje v tele počas alergie

Alergia – čo sa deje v tele počas alergie

Týka sa alergia aj vás, a zaujíma vás, ako vzniká alergická reakcia, čo je to histamín a ako sa prejavuje?

Alergiou sa označuje jav, pri ktorom imunitný systém reaguje na cudzie častice – alergény.

Mohli ste sa stretnúť aj s pojmom antigén, čo v preklade doslova znamená „protilátky produkujúci“. Tieto látky sú pre väčšinu ľudí neškodné, no telo alergikov ich považuje za škodlivé, a preto sa bráni. Alergénom môže byť čokoľvek v strave, vo vzduchu, no radíme sem aj lieky či plesne.

Čo sa deje v tele počas alergie?

Alergén, napr. peľ, sa dostane cez nos aj ústa do tela. Telo ho vyhodnotí ako cudzie teleso a aktivuje protilátky zvané imunoglobulíny (v tomto prípade IgE). Tieto protilátky sa potom naviažu na žírne bunky (mastocyty).

Pri vytvorení komplexu alergén-protilátka-žírna bunka dôjde k masívnemu uvoľneniu histamínu. Táto látka je produktom imunitného systému a spôsobuje širokú škálu príznakov, ktorými sa telo snaží „vyplaviť“ alergén. Najzjavnejšie je zvýšenie sekrécie v mieste reakcie – preto nám pri alergii slzia oči, tečie z nosa či kýchame.

Pokiaľ receptory zablokujeme skôr, ako sa príznaky prejavia, nedôjde k nim. Na vyblokovanie histamínových receptorov slúžia lieky zvané antihistaminiká.

Tento mechanizmus sa nazýva kompetitívna inhibícia, kedy o H1 receptor „súťaží“ histamín s liekom (antihistaminikom). Preto je ideálne užiť liek ešte predtým, ako sa stretneme s alergénom.

Moderné antihistaminiká sú vysoko selektívne k H1 receptorom, neprechádzajú do centrálnej nervovej sústavy a nespôsobujú  tak neželané účinky ako je útlm alebo ospalosť.

Čo obvykle spôsobuje alergiu a aké sú jej typické príznaky?

Liečba alergie

Ak už pacient pozná alergény, ktoré mu spôsobujú problémy, mal by sa im vyhnúť. Nie vždy je to samozrejme možné, a preto prichádzajú na rad lieky, ktoré potlačia nepríjemné prejavy alergie. Okrem tých na predpis je však na trhu aj niekoľko voľnopredajných liekov, ktoré sú vhodné na krátkodobú samoliečbu.

Viac o liečbe alergie si prečítate tu.

Po akých liekoch na alergiu siahnuť?

Najčastejšie sa na liečbu alergie využívajú antihistaminiká. Vyrábajú sa vo forme tabliet, sprejov do nosa či kvapiek do očí.

Ich plusom je schopnosť zastaviť nepríjemné príznaky, no niektoré z nich môžu mať sedatívne účinky. To znamená, že po ich užití sa môže človek cítiť unavene a ospalo.

Viac o antihistaminách si prečítate tu.

Alergia bez ospalosti

Dobrou správou je, že v súčasnosti sú už na trhu voľnopredajné lieky, ktoré tento vedľajší účinok nemajú.

Radíme k nim aj liek Dasseltino, ktorý je efektívnou prvou voľbou pri bežných príznakoch alergie. Liek zmierňuje príznaky spojené s alergickou rinitídou, ktorá sa prejavuje kýchaním, výtokom z nosa, svrbením v nose, svrbením podnebia či červenaním, slzením alebo svrbením očí.

Liek sa tiež používa na zmiernenie príznakov spojených s urtikáriou (žihľavkou).

Liek Dasseltino je vhodný pre dospelých a deti od 12 rokov a môžete po ňom siahnuť pri občasných príznakoch alergie. Ak je vaša alergia dlhotrvajúca, lekár môže odporučiť aj dlhodobú liečbu.

Dasseltino

Efektívnu úľavu od alergie poskytne liek Dasseltino.
Jedna tableta denne pre aktívne dni a pokojné noci bez nepríjemných príznakov.

Kúpiť

Pred použitím si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľov alebo sa poraďte s lekárom či lekárnikom. Dasseltino je liek na vnútorné použitie. Dasseltino obsahuje dezloratadín.

Všetky práva vyhradené. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto